U trendu

Sirijske snage ušle u gradove u blizini granice sa Turskom

DAMASK – Snage sirijske vlade ušle su u severni sirijski grad Tabku, javila je sirijska državna novinska agencija Sana, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava izvestila da su snage sirijske vlade ušle u Ain Isu na severu Sirije.

Sana je izvestila da su osim u Tabku i vazdušnu bazu koja nosi isto ime, sirijske trupe ušle u još nekoliko sela u južnim delovima provincije Raka.

Tabka je prethodno bila uporište ekstremističke Islamske države, preneo je AP.

Sirijska televizija je izvestila o ulaženju snaga sirijske vlade u Ain Isu, a na snimku se mogu videti stanovnici koji pozdravljaju dolazak sirijskih trupa, preneo je Rojters.
Snage sirijske vlade ušle su prethodno i u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je jutros javila sirijska novinska agencija, „suprotstavile turskoj agresiji“.

Sirijska agencija Sana je to izvestila u kratkom izveštaju, ne navodeći detalje.

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, preneo je AP.

U izveštaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u taj grad.

To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na severu Sirije.

U toj velikoj promeni saveznika, kako prenosi AP, kurdske snage će se razmestiti „rame uz rame“ sa vladinim trupama duž sirijske granice.

To je sopšteno nekoliko sati pošto su zvaničnici SAD rekli da će američke trupe napustiti sever Sirije, zbog „haosa koji je izazvala turska ofanziva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar