U trendu

Sisi i Selaković o jačanju sardnje Srbije i Egipta

KAIRO – Predsednik Egipta Abdel Fattah Al Sisi izrazio je danas, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, ponos zbog istorijskih odnosa njegove zemlje i Srbije, saopštio je portparol predsednika Egipta.

Kako se navodi u saopštenju, Sisi je ukazao da su odnosi Egipta i Srbije istorijski i da traju duže od 100 godina.

„To svedoči o konstruktivnom i plodnom procesu saradnje dve strane, bilo na bilateralnom ili međunarodnom nivou“, dodaje se.

Kada je reč o oblasti međunarodnih odnosa, Sisi ukazuje da su Egipat i Srbija uspostavili Pokret nesvrstanih šezdesetih godina prošlog veka.

Egipat teži da ojača tok tih odnosa dve prijateljske zemlje na različitim nivoima, navodi se u saopštenju i dodaje da Egipat teži da se poveća stopa trgovinske i ekonomske razmene dve zemlje, u skladu sa nivoom istaknutih političkih odnosa i u svetlu velikih razvojnih projekata koji se sprovode u Egiptu i velikih investicionih i industrijskih mogućnosti.

Takođe, ukazuje se i na mogućnost da srpske kompanije mogu imati koristi od niza trgovinskih sporazuma koji povezuju Egipat sa arapskim i afričkim zemljama.

Dodaje se da je šef srpske diplomatije istakao da mu je čast što se sastao sa predsednikom Egipta, kao i da je tokom sastanka istakao spremnost za nastavak koordinacije i konsultacija dve prijateljske zemlje u različitim oblastima, ali i težnju za razvijanjem i jačanjem odnosa Srbije sa Egiptom.

Selaković je izrazio i zahvalnost Srbije za napore Egipta da osigura bezbednost i stabilnost u celom regionalnom okruženju.

Na sastanku je razgovarano i o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Mediterana, a u svetlu direktnog odnosa između bezbednosti u Evropi i situacije na Bliskom istoku, kao i u Severnoj Africi.

Selaković je u tom smislu pohvalio napore Egipta da ojača mostove dijaloga između afričkih, arapskih i evropskih zemalja, ali i napore u borbi protiv ekstremističke ideologije i uspostavljanju principa i vrednosti prihvatanja drugih, slobode izbora i tolerancije, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar