U trendu

Skandal: Poznati lekar oplodio 11 žena – svojom spermom, ali to nije sve

Dr. Norman Borvin iz Otave moraće da se brani pred sudom nakon što je protiv njega tužbu pokrenulo njegovih 11 bivših klijentkinja koje tvrde da ih je oplodio vlastitom spermom bez njihovog znanja ili pristanka, piše britanski Guardian.

Prva tužba protiv njega je podignuta 2016. godine kada ga je jedna kanadska porodica optužila da je 1990. godine svojom spermom, umesto spermom oca porodice, oplodio majku. Te su tvrdnje među klijentima dr. Borvina izazvale pravu paniku, a sa sličnim sumnjama se javilo još 150 žena koje su kod poznatog lekara bile na veštačkoj oplodnji od 70-ih godina prošlog veka.

Temeljnom istragom, koja je uključivala i DNK testiranje, utvrđeno je da je dr. Borvin vlastitom spermom oplodio najmanje 11 svojih klijentkinja, prenose mediji u regionu.

Ali tu, nažalost, nije kraj. U 16 dodatnih slučajeva utvrđeno je da žene nisu oplođene spermom svojih partnera već nepoznatih muškaraca, a u još 35 slučajeva utvrđeno je da žene nisu oplođene spermom donora koji su porodice odabrale.

Prvi par koji je shvatio da nešto ne ‘štima’ su bili Davina i Daniel Dikson koji su se obratili dr. Borvinu 1989. godine. Dve decenije kasnije njihov lekar opšte prakse iznenadio se činjenicom da dvoje plavookih roditelja ima dete smeđih očiju. Predložio im je testiranje, a strahovi porodice Dikson su potvrđeni – Davina nije oplođena spermom svog supruga Danijela.

Poznati lekar 1997. godine je nagrađen najvišim ordenom časti Kanade, a 2014. godine je prestao da radi nakon što je priznao da je četiri žene oplodio – krivom spermom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.