U trendu

Škole u Austriji ipak otvaraju 25. januara

BEČ – Škole širom Austrije mogle bi ipak otvoriti svoja vrata za đake od 25. januara, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja.

Međutim, u školama se neće raditi punim kapacitetom, već će razredi biti podeljeni i nastava će se držati po smenama.
Ministar obrazovanja Hajnc Fasman rekao je da će se sprovesti postepeno otvaranje škola, uz uzimanje u obzir regionalni epidemiološki razvoj.

Za sada je plan da se ne vraćaju samo osnovni u škole, već i đaci viših razreda koji su od jesenjeg raspusta na onlajn nastavi, koji bi, prema Fasmanu, trebalo barem jedan deo vremena ponovo da provedu u školskim klupama.

„Nažalost aktuelno vreme je veoma nesigurno i zato još postoji određena neizvesnost oko odluka. Ali 25.januara je siguran“, naglasio je najpre Fasman, da bi potom ukazao da, ako usledi opšte zaključavanje, škole, naravno ne mogu biti izuzete.
Da bi sve proteklo bezbedno planirano je i da se đacima i nastavnicima ponudi dobrovoljno, besplatno, testiranje jednom nedeljno.

Ti testovi, kako je predviđeno, biće na raspolaganju već od ovog ponedeljka u školama.

Osnovci testove na koronu treba da obave kod kuće, dok će ostali đaci testiranje sprovesti u školi.

Ukoliko se sprovede povratak u školske kupe 25.januara, to bi značilo da bi đaci u Beču i Donjoj Austriji samo nedelju dana išli u školu, pošto su od 1.februara na jednonedeljnom semestarskom raspustu.

U drugim pokrajinama raspust počinje nedeljnu, odnosno dve nedelje kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.