U trendu

Skoro 60 članica UN u deklaraciji zahteva prekid rata u Ukrajini

NJUJORK – Nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održane sinoć, povodom šest meseci od početka rata u Ukrajini i Dana nezavisnosti te zemlje, 58 država usvojilo je zajedničku izjavu u kojoj zahtevaju hitan prekid neprijateljstava „iniciranih ruskom invazijom na Rusiju“.

Među onima koji su podržali izjavu su zemlje Evropske unije, SAD, Velika Britanija, Gruzija, Turska, Švajcarska, kao i nekoliko zemalja Azije i Latinske Amerike, prenosi Tas s.

Tekst dokumenta novinarima je u sedištu UN u Njujorku pročitao stalni predstavnik Ukrajine pri UN Serhij Kislica.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je tokom sednice Saveta bezbednosti upozorio da je „proglašena uzbuna“ i ponovio da je veoma zabrinut zbog vojnih aktivnosti u području nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, najvećeg evropskog atomskog postrojenja, prenosi Glas Amerike.

„Svaka dalja eskalacija mogla bi da dovede do samouništenja. Potrebno je obezbediti elektranu koja treba da bude organizovana kao civilna infrastruktura“, rekao je Gutereš.

Govoreći o uticaju na cene hrane i goriva, naveo je da se posledice „besmislenog rata“ osećaju s daleko van Ukrajine.

Ako ne stabilizujemo tržište đubriva 2022. godine, 2023. jednostavno neće biti dovoljno hrane“, upozorio je generalni sekretar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju putem video linka obavestio je učesnice sednice o raketnom napadu Rusije na železničku stanicu u ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsku.

On je pozvao ukrajinske saveznike da „pomognu okončanje ruske agresije“, istakavši da je potrebno da Rusija odgovara za svoje postupke i stradanja koja je izazvala.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenznja usprotivio se obraćanju ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Rekao je da se ne protivi učešću ukrajinskog predsednika, već tome što zasedanju ne prisustvuje lično.

Trinaest članica Saveta bezbednosti odlučilo je da Zelenskom bude odobreno da se skupu obrati putem video linka, Rusija je bila protiv, a Kina uzdržana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.