U trendu

Škotska: Humza Jusaf izabran za predsednika vladajuće SNP

LONDON – Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP) izabrala je danas Humzu Jusafa za predsednika stranke posle žestoke borbe koja je razotkrila duboke podele u stranci u vezi sa politikom i zaustavljenom kampanjom za nezavisnost, javio je Rojters.

Agencija prenosi da Jusaf preuzima stranku sa najvažnijim ciljem da okonča tri veka dugu uniju Škotske sa Engleskom.

Jusaf, 37-godišnji musliman, naslediće na toj funkciji Nikol Sterdžen koja je podnela ostavku u februaru, a najavljeno je da će se o njegovom izboru za premijera sutra izjašnjavati parlament.
Sterdžen je potvrdila da podnosi ostavku na mesto premijerke Škotske posle osam godina na toj poziciji.
Sterdžen je imala najduži premijerski staž i bila je prva žena na toj poziciji.

Jusuf je pobedio posle kampanje u kojoj su se tri kandidata uglavnom međusobno kritikovala i upućivala lične kritike.

Jusaf je osvojio 24.336 glasova odbornika SNP-a u prvom kolu, dok je njegova glavna rivalka škotska ministarka finansija Kejt Forbs bila druga sa 20.559 glasova.

Aš Regan, koja je napustila vladu zbog njenog protivljenja predloženim promenama u vezi sa transrodnim osobama, bila je treća sa 5.599 glasova.

Rojters navodi da je jedinstvo SNP-a razbijeno zbog različitih stavova o tome kako organizovati drugi referendum o nezavisnosti Škotske i koji je najbolji način za sprovođenje društvenih reformi, kao što su prava transrodnih osoba.

Ne postoji dogovor o strategiji kako da se forsira održavanje novog referenduma, što je jedan od razloga zbog kojih je Sterdžen podnela ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar