U trendu

Skupština S. Makedonije o nepoverenju vladi 11. novembra

SKOPLJE – Predsednik Skupštine Severne Makedonije Talat Džaferi zakazao je za 11. novembar sednicu na kojoj će se poslanici izjašnjavati o poverenju vladi Zorana Zaeva, prenosi Plus info.

Džaferi je sednicu zakazao nakon što je opoziciona VMRO-DPMNE pokrenula inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Albanac Skender Redžepi, za koga lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski tvrdi da je za pad vlade, rekao je da neće učestvovati u novoj parlamentarnoj vladajućoj većini ukoliko Levica ostane u njoj.

Mickoski je u nedelju najavio da će danas u parlamentu Severne Makedonije biti podneta inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi, ali je dodao da će prvo sačekati da premijer Zoran Zaev ispuni obećanje i podnese najavljenu ostavku.

Zaev je ostavku na funkciju premijera i na mesto lidera SDSM najavio nakon loših rezultata vladajuće koalicije na lokalnim izborima 31. oktobra.

Nakon te najave, vladajuća koalicija je ocenila da se suštinski ništa neće menjati, te da će dve stranke imenovati novog mandatara i ministre.

Nakon objavljivanja rezultata, VMRO-DPMNE je, međutim, najavio formiranje nove parlamentarne većine, ili raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.