U trendu

Slede promene koje do sada nisu viđene. Šta se menja, šta ostaje isto posle Bregzita?

Velika Britanija je u ponoć napustila Evropsku uniju uz veliko slavlje zagovornika Bregzita. Ujedinjeno Kraljevstvo je tako postala prva članica u istoriji Evropske unije koja je napustila zajednicu evropskih država koja sada ima 27 članica.

Nakon mukotrpnog procesa, Velika Britanija je sinoć zvanično istupila iz Unije. Sada slede promene koje do sada nisu viđene, prenose mediji u regionu. Ovi sedam stvari će se promeniti:

1. Britanski zastupnici u Evroparlamentu izgubiće svoja mesta

74 zastupnika u Evropskom parlamentu izgubiće svoja mjesta jer s Bregzitom Velika Britanija napušta sve političke institucije i agencije EU-a.

2. Nema više EU samita

Britanski premijer Boris Džonson moraće biti posebno pozvan ako bude želeo da se pridruži drugim vođama na sastancima Evropskog veća u budućnosti.  Ni britanski ministri neće ići na regularne sastanke na kojima se odlučuje o stvarima kao što je, na primer, ograničenje ribarenja.

3. Mnogo će se govoriti o trgovini

Velika Britanija od sada može početi razgovore s drugim zemljama u svetu vezano za pravila o trgovanju robama i uslugama. Dok nije formalno izašla iz EU, Velikoj Britaniji nije bilo dozvoljeno da vodi pregovore o trgovini sa zemljama poput SAD i Australije. Pristalice Bregzita smatraju da će upravo ova sloboda da sama određuje trgovinsku politiku dovesti do jačanja britanske ekonomije.

Puno toga treba još raspraviti i s EU. Najvažnije je sada uspostaviti trgovinski sporazum na relaciji Velika Britanija – Evropska unija. Novi sporazumi nastupiće tek nakon perioda tranzicije.

4. Pasoš Velike Britanije promeniće boju

Nakon više od 30 godina Velika Britanija dobiće ponovno plavip pasoš koji će zameniti sadašnji tamnocrveni. Od sredine godine novi pasoš izdavaće se u plavoj boji, a stari će nastaviti važiti.

5. Kovanica Bregzit

Od petka u upotrebu ulazi oko tri miliona Bregzit kovanica od 50 penija. Na njima će pisati datum 31. januar i natpis: “Mir, prosperitet i prijateljstvo sa svim nacijama”.  Ova kovanica je izazvala podeljene reakcije, a neki od pristalica ostanka u EU su rekli kako će odbijati da ih prihvate

6. Gasi se britansko odeljenje za Bregzit

Tim koji je vodio pregovore i pripreme s EU raspušten je na dan Bregzita. Osnovala ga je tadašnja premijerka Tereza Mej 2016. godine.

7. Nemačka neće izručivati svoje građane u Veliku Britaniju

Osumnjičene koji pobegnu iz Velike Britanije u Nemačku neće biti moguće vratiti nazad. Prema nemačkim pravilima izručenje njihovih građana moguće je samo u zemljama EU-a.

Kako tranzicijski period nastupa odmah po Brexitu, velika većina stvari ostaće ista do 31. decembra 2020. godine.

Sedam stvari će ostati iste:

1. Putovanje

Letovi, putovanje brodom i vozovima neće se menjati. Kada je reč o kontroli pasoša, tokom tranzicijskog perioda, građani Velike Britanije moći će stajati u redu namenjenom za građane EU.

2. Vozačke dozvole i pasoši za kućne ljubimce

Vozačke dozvole i pasoši za kućne ljubimce nastaviće i dalje da važe.

3. Evropska kartica zdravstvenog osiguranja

Zdravstvena kartica koja omogućava lečenje u slučaju bolesti ili nesreće u drugim zemljama EU te Švajcarskoj, Norveškoj i Lihtenštajnu nastaviće važiti tokom perioda tranzicije.

4. Život i rad u EU

Tokom perioda tranzicije sloboda kretanja će nastaviti da bude na snazi tako da će građani Velike Britanije moći da rade i žive u EU kao i do sada. Isto važi i za građane EU koji žive i rade u Velikoj Britaniji.

5. Penzije

Građani Velike Britanije koji žive u EU nastaviće da primaju svoje penzije.

6. Doprinosi za budžet 

Tokom perioda tranzicije Velika Britanija nastaviće s uplatama u budžet EU. To znači i da će se nastaviti finansirati projekti iz EU fondova.

7. Trgovina

Trgovina između Velike Britanije i EU ostaće ista i nikakve dodatne naplate neće biti uvedene, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.