U trendu

SLO: Evakuisani žitelji tri sela iz regona Kras zbog požara

LJUBLJANA – Žitelji tri sela iz slovenačkog regiona Kras na zapadu zemlje, evakuisani su zbog požara danas u ranim popodnevnim satima, a ubrzo potom i meštani Vrtoča, sela u blizini Nove Gorice, prema granici sa Italijom.

Do sada je evakuisano ukupno 500 ljudi, prenela je STA.

Evakuacije su usledile nakon što je vetar promenio pravac, pa su stanovnici Opatjeg Sela, Nove Vasi, Hudog Loga i Vrtoča morali da napuste svoje domove.

Evakuacije usled najvećeg požara koji je ikada pogodio Sloveniju traju od srede.

Za sada nije bilo ljudskih žrtava niti uništenih domova, a stanovnici su mogli da se vrate kućama uveče.

Gotovo 1.000 vatrogasaca i 300 pripadnika službi za pomoć u katastrofama i dalje se bori sa ogromnim požarom, zajedno sa 130 šumara, koji seku drveće kako bi zaustavili vatrenu stihiju.

Požarom je zahvaćeno više od 2.000 hektara zemlje.

Osim timova na terenu, požare gase i 11 helikoptera i vojni avion Pilatus.

Uz ranije upucen helikopter Mi-8 MTV, na gašenje požara na području Renškog vrha kod Nove Gorice u Sloveniji, dodatno je poslat jedan Kanader CL-415 iz sastava Protivpožarnih namenskih organizovanih snaga Odbrambenih snaga Republike Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo obrane Hrvatske, prenela je Hina.

Pomoć je Sloveniji pružena na zahtev upućen preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu, u skladu sa Odlukom hrvatske Vlade o prelasku granice Oružanih snaga Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inostranstvu na zadacama protivpožarne zaštite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.