U trendu

SLO: Gotovo 60 odsto građana smatra ograničenja prestrogim

LJUBLJANA – Najnovije zaključavanje naišlo je na negativan osećaj javnosti u Sloveniji, navedeno je u anketi koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja Valikon, u kojoj je skoro šest od 10 ispitanika opisalo ograničenja kao prestroga.

Procenat onih koji situaciju vide kao kritičnu, ponekad i haotičnu, porastao je sa osam odsto na 13 procenata tokom poslednje dve nedelje, a udeo onih koji je vide kao bezizlaznu porastao je sa tri odsto na pet procenata, što je nivo sličan onom tokom božićnih praznika, ali mnogo manji nego tokom prvog zaključavanja pre godinu dana, prenela je STA.

Gotovo polovina ispitanika njih 49 odsto smatra situaciju neprijatnom ili zamornom, naspram 19 procenata koji je smatraju prihvatljivom, 12 odsto koji je smatraju normalnom s obzirom na okolnosti i dva procenta kao sasvim normalnu.

Procenat onih koji veruju da se situacija okreće na bolje znatno se smanjio od poslednjeg istraživanja i iznosi 34 procenata, ali udeo onih koji su zabrinuti zbog virusa pao je za četiri procentna poena od pre dve nedelje na 64 odsto.

U odnosu na prethodnu nedelju 59 odsto ispitanika smatra da su mere prestroge što je za 10 poena više u odnosu na pre nedelju dana, a procenat onih koji ne veruju vladi da će moći da zaustavi virus popeo se sa 71 odsto na 77 procenata.

Istraživanje je urađeno između 1. i 4. aprila na uzorku od 500 građana starih između 18 i 75 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.