U trendu

Sloboda nakon pola veka: Lolita, kit ubica, ponovo u okeanu

MAJAMI – Zvaničnici Morskog akvarijuma u Majamiju postigli su „obavezujući dogovor“ sa neprofitnom organizacijom „Prijatelji Lolite“, po kome će kit ubica od 2, 26 tona, poznat pod imenom Lolita u roku od dve godine
biti pušten u Tihi okean, nakon više od pola veka provedenih u akvarijumu.

Za povratak Lolite u prirodnu sredinu biće potrebna saglasnost američke savezne vlade, prenosi Rojters.

Lolita, orka stara 57 godina, decenijama je bila jedna od najvećih atrakcija Morskog akvarijuma u Majamiju, a u martu 2022. godine je otišla u zasluženu penziju nakon promene menadžmenta.

„Želeli smo da Loliti obezbedimo bolju budućnost, to je jedan od razloga koji nas je motivisao da steknemo vlastništvo nad Morskim akvarijumom u Majamiju“, rekao je izvršni direktor kompanije Delfin, koja je novi vlasnik akvarijuma, Eduardo Albor.

Društva za zaštitu životinja su se godinama neuspešno pred sudom borila za to da Lolita bude puštena na slobodu nakon što je američka Nacionalna kancelarija za okeane i atmosferu 2015. godine proglasila orke za ugrožene životinjske vrste.

Lolita, koja je bila uhvaćena 1970. godine u uvali kod Sijetla, poznata i pod imenom Toki, što predstavlja skraćenicu indijanske reči za kita, „tokitae“.

Kitovi ubice su veoma druželjubive životinje koje žive do 80 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.