U trendu

Slovačka i Srbija prijateljske zemlje, bez otvorenih pitanja

BRATISLAVA – Srbiju i Slovačku vežu duboki istorijski i međuljudski odnosi, među nama nema otvorenih pitanja i radujemo se intenzivnijoj saradnji, poručio je danas slovački premijer Peter Pelegrini.

„Srbija spada među naše najznačajnije partnere na Zapadnom Balkanu. Naša robna razmena u poslednjih pet godina je ostvarila rast od 15 odsto. Imamo veliki potencijal“, rekao je Pelegrinin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Dodao je da je jedna od važnih tema bila i saradnja kada je reč o rešenjima za e upravu i u oblasti finansija.

Prema njegovim rečima, Slovačka i dalje intenzivno podžava integracije Srbije i smatra da Unija treba da bude ambicioznija i jasnija što se tiče perspektive ulaska u EU, jer inače može doći do usporavanja postojecih procesa.

Zahvalio se premijerki na razumevanju za regulisanje starog duga i izrazio nadu da će Sporazum o tome biti potpisan početkom 2019. Slovačka, kako je rekao, preferira opciju da deo duga bude otpisan, a deo jednokratno isplaćen.

Razgovarali su, kako je naveo, i o nekoliko stotina srpskih državljana koji su preko stranih agencija za zapošljavanje radili u Slovačkoj, a nisu im bile isplaćene plate.

„Slovačka smatra Srbiju za stub stabilnosti u regionu i želim da vas uverim da ćete uvek uživati podršku Bratislave na putu ka EU“, zaključio je on.

Predsednica Vlade Srbije je uzvratila rečima da se u Slovačkoj oseća kao među prijateljima.

Navodeći šta sve spaja dve zemlhe, ona je posebno istakla značaj slovačke nacionalne manjine u Srbiju, velike i dobro organizovane.

„Oni doprinose jačini Srbije, našem bogatstvu, saradnji dve zemlje… Zahvaljujem se što je Slovačka uvek naglašavala da je položaj slovačke manjine u Srbiji dobar, što nije uvek slučaj. To je iskren i fer odnos i mi to cenimo“, rekla je Brnabić.

Jedna od stvari koja posebno povezuje dve zemlje je i insistiranje Slovačke da se proširenje drži na agendi EU i podrška Srbiji i Zapadnom Balkanu po tom pitanju.

O tome koliko Slovačka podržava Srbiju na tom planu najbolje govori to da su tokom predsedavanja Slovačke EU 2016. otvorena četiri poglavlja.

Izrazila je zadovoljstvo i zbog dogovora o dugu i dodala da se nada da će Pelegrini doći u Beograd da potpiše sporazum.

Kada je reč o srpskim radnicima, izrazila je zahvalnost zbog odnosa Slovačke i dodala da će poraditi na sprovođenju postojećeg protokola kako se takve situacije ne bi ponavljale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar