Slovačka nema problem sa ukidanjem viza Turcima

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas da Slovačka ne vidi problem u ukidanju viza za putovanja gradjana Turske u Evropsku uniju, kao što podržava i viznu liberalizaciju za Kosovo, Ukrajinu ili Gruziju, ali da je to proces zasnovan na ispunjavanju kriterijuma.

„Ne želimo i sigurno ne bi prihvatili da u slučaju nekih zemalja kada uslove ispune dolazimo sa dodatnim, a u slučaju drugih zažmurimo na oba oka samo da možemo da donesemo političku odluku“, kazao je Lajčak, javlja slovačka agencija TASR.

Lajčak je podsetio da Slovačka generalno pozitivno ocenjuje viznu liberalizaciju i podržava je ne gledajući koja zemlja je u pitanju – Gruzija, Ukrajina ili Kosovo.

„Preporuka komisije je uslovna i vezana je za to da Turska ispuni kriterijume. Mi, a uveren sam i ostale zemlje članice Evropske unije, insistiraćemo na tome da Turska sve kriterijume ispuni. A nakon toga nema problema“, rekao je Lajčak.

Preporuku Evropske komisije da se gradjanima Turske ukinu vize kao deo sporazuma Ankare i Brisela o zaustavljanju izbegličkog talasa pred granicama EU kritikovala su juče preostala tri šefa diplomatija članica Višegradske grupe na sastanku u Pragu na kome je umesto Lajčaka bio samo državni sekretar.

Madjarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe i zemalja Istočnog partnerstva upozorio je oštro na paradoks da će Turcima biti ukinute vize ranije nego gradjanima Gruzije i Ukrajine koje na vreme ispunjavaju sve obaveze iz mape puta vizne liberalizacije.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrima u Pragu podsetio je da je Turskoj ostalo da ispuni svega pet od 72 kriterijuma i da preporuka EK samo otvara put da se vize ukinu kada ispuni i te kriterijume, verovatno do juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.