U trendu

Slovacka pojačala pritisak na Češku da ublaži kontrole

BRATISLAVA – Slovačka je danas pojačala pritisak na Češku da ublaži granične kontrole koje su na snazi već nedeljama, a kako bi se suzbio porast broja migranata, uglavnom iz Sirije, koji idu u Nemačku i Zapadnu Evropu.

Kontrole su podigle tenzije između saveznika, sa slovačkim premijerom Eduardom Hegerom koji osporava njihovu upotrebu prema pravilima Evropske unije i koji večeras kreće u Prag da traži rešenje sa češkim kolegom Peterom Fijalom, preneo je Rojters.

Kontrole, na ulazu duž češko-slovačke granice duge 252 kilometara koje treba da odvrate migrante koji idu pešice i koji su prokrijumčareni u vozilima, otežale su transport kamiona, često izazivajući višesatna kašnjenja i ljuteći slovačke vozače kamiona.

Slovačka tvrdi da kontrole krše principe bezvizne šengenske zone EU, čiji su deo obe zemlje.

Evropska unija je priznala privremenu češku kontrolu zbog „nelegalne migracije, aktivnosti organizovanih grupa krijumčara“.

Ovog meseca slovačka vlada je postavila kamp sa 16 šatora u Kutiju, pograničnom gradu, kako bi kontrolisala protok migranata koji su zaustavljeni u pograničnoj zoni.

Češka policija počela je proveru na granici dugoj 252 kilometara 29. septembra i najpre je bilo planirano da one traju 10 dana.

Kako kažu vlasti, većina migranata su Sirijci, koji uglavnom idu u Nemačku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.