U trendu

Slovačka tesnom većinom usvojila sporazum o odbrani sa SAD

BRATISLAVA – Poslanici slovačkog parlamenta danas su tesnom većinom usvojili sporazum o odbrani sa SAD, čime je ova zemlja postala poslednja članica NATO na istočnoj granici Alijanse koja je sklopila takav pakt, uprkos protivljenju opozicije podstaknutom ukrajinskom krizom, javlja Rojters.

Slovačka Vlada je saopštila da je sporazum o saradnji u oblasti odbrane u skladu sa sporazumima koje su potpisala 23 druga partnera NATO-a, uključujući sve one na istočnoj granici Alijanse.

„Sporazum nam daje priliku da, zajedno sa SAD modernizujemo našu odbrambenu infrastrukturu“, poručio je ministar odbrane Jaroslav Nad pre glasanja.

Sporazum je u parlamentu podržalo 79 poslanika, što je samo nekoliko glasova više od 76 potrebnih u skupštini od 150 mesta.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova je nakon glasanja u parlamentu ratifikovala usvojeni sporazum.

Njime se dozvoljava američkim snagama da u narednih 10 godina koriste dva aerodroma u Slovačkoj, što uključuje i skladištenje opreme, dok bi raspoređivanje trupa i dalje trebalo da bude odobreno od strane parlamenta, a Slovačkoj na osnovu sporazuma postaje dostupno 100 miliona dolara američkih fondova, navodi Rojters.

Istraživanje javnog mnjenja u januaru pokazalo je da 44,1 odsto Slovaka veruje da su NATO i SAD odgovorni za napetost između Rusije i Ukrajine, dok 34,7 odsto za ovo krivi Rusiju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar