Slovačka traži pomoć u ispitivanju vakcina od Mađarske

BUDIMPEŠTA – Zamenik premijera Slovačke Igor Matovič otputovao je u Mađarsku da zatraži pomoć u inspekciji vakcina protiv kovid-19 ruske proizvodnje, dan nakon što je Rusija zatražila da joj Slovačka vrati vakcine.

Matovič, koji je i ministar finansija, rekao je da je otišao u Budimpeštu „da nađe pomoć“ i da je zatražio da se doze vakcine Sputnjik V, koje je primila Slovačka, ispitaju u mađarskim laboratorijama, prenosi AP.

„Došao sam ovde da zatražim pomoć, a Mađarska će pomoći, jer imaju laboratorije koje mogu da ispitaju vakcinu. U Slovačkoj nemamo takvu laboratoriju “, rekao je Matović na konferenciji za novinare.

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji Sputnjik V plasira u inostranstvo, zatražio je u četvrtak od Slovačke da mu vrati doze Sputnjika V, tvrdeći da je ta zemlja počinila „višestruka kršenja ugovora“ i da je izvršila „akt sabotaže“ protiv vakcina, navodi agencija.

Mađarska će pomoći Slovačkoj u laboratorijskom ispitivanju vakcine Sputnjik V protiv kovid-19, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon sastanka sa Matovičem danas u Budimpešti, javila je mađarska agencija MTI.
„Slovačka nas je pitala i drago nam je što im možemo pomoći u ispitivanju vakcine“, rekao je Sijarto, napominjući da Mađarska ima znanje i kapacitet u svojoj međunarodno akreditovanoj laboratoriji za tu proceduru.
Mađarska je zainteresovana za uspešnu odbranu suseda od pandemije, rekao je mađarski ministar, tvrdeći da je to takođe omogućilo uspeh odbrambenih napora Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.