U trendu

Slovačka vlada ne zeli da odstupi uprkos gubitku većine

BRATISLAVA – Slovačka vlada ne planira da traži glasanje o poverenju u parlamentu nakon odlaska koalicionog partnera koji je vladu desnog centra koštao parlamentarne većine, izjavio je danas premijer Eduard Heger.

Slovačka vlada je doživela potres nakon što je partija „Sloboda i solidarnost“ (SaS) prestala da bude deo vladajuće koalicije zbog sukoba sa svojim bivšim članom, a sadašnjim ministrom finansija Igorom Matovičem, prenosi Rojters.

„Nije naša dužnost da dobijamo redovnu podršku, pa ne vidim zašto bi takav zahtev trebalo da bude na stolu“, rekao je Heger iako je svestan da za sebe ima 70 (od 150) glasova u parlamentu.

On je dodao da bi mogao odmah da podnese ostavku, ali je naglasio da se neće povući usred energetske krize u Evropi koja zahteva mnoga rešenja.

Ističe se da bi promena vlasti u Slovačkoj mogla dovesti na vlast prorusku većinu ukoliko bi uključila stranku „Smer“ bivšeg premijera Roberta Fica, koja je sada u opoziciji.

Partija SaS navela je da će biti jaka opozicija, ali da neće imati za cilj da ruši vladu, kao i da bi se u nju mogla vratiti ako bi Matović iz nje otišao.

„Mi u suštini želimo da Hegerova vlada završi svoj mandat, a idealno bi bilo da Matović ode i da se mi vratimo“, rekao je juče lider te stranke Ričard Sulik dodajući da SaS želi da vlada dovrši mandat kako ne bi došlo „do povratka (Ficovih) mračnih sila“.

Navodi se da su juče ministri spoljnih poslova, obrazovanja i pravde podneli su ostavke sledeći primer predsednika njihove partije, ministra ekonomije Ričarda Sulika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar