Slovačka: Zvaničnici mogu da rade i sa Covid 19, ali bez simpt

BRATISLAVA – Najviši slovački zvaničnici, predsednik, ministri, članovi parlamenta, državni tužilac, policijski službenici, vojnici i neki drugi zvaničnici moći će da nastave sa svojim aktivnostima čak i ako su COVID-19 pozitivni, ali bez simptoma, objavila je slovačka Uprava za javno zdravlje (UVZ).

Prema Uredbi objavljenoj danas na veb stranici UVZ, zaraženim osobama iz navedenih grupa biće dozvoljeno da obavljaju svoj posao, u slučaju da bi njihovo eventualno odsustvo ugrozilo vođenje države i obavljanje vanrednih aktivnosti.

Oni moraju da nose FFP2 ili naprednije zaštitne maske, koriste rukavice i dezinfekciju ruku i da ograniče kretanje na svom radnom mestu, prenosi TASR.

Vladajuća koalicija u Slovačkoj, koja obično ima parlamentarnu većinu i može da donosi ustavne amandmane, nije mogla da sakupi dovoljno glasova zbog obavezne samoizolacije nekih njenih poslanika sredinom decembra za ustavni zakon koji omogućava vladi da produži vanredno stanje duže od 90 dana.

S obzirom na to da trenutno vanredno stanje nakon 90 dana ističe u utorak, Parlament je vanredno sazvan za danas popodne, kako bi pokušao da usvoji potrebni zakon, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.