Slovačku niko neće naterati da prima muslimane

Slovački premijer Robert Fico optužio je za produbljivanje izbegličke krize zemlje Evropske unije koje su, kako je rekao, raširenih ruku pozivale imigrante, a poručio je da niko nikada Slovačku neće naterati da prima muslimane, javljaju danas slovački mediji.

“Evropska unija je apsolutno propala u suočavanju sa izbegličkom krizom. Zatajile su velike države koje nisu imale šta da traže i da pozivaju imigrante da dodju”, kazao je sinoć Fico u Kežmaroku u istočnoj Slovačkoj.

Fico je pozvao one članice EU koje su, kako je kazao, neodgovorno širom otvorenog naručja pozivale imigrante da dodju, da sada počnu da ispravljaju greške koje su učinile i da konačno počnu da rešavaju migracijsku krizu.

“U ime vlade Slovačke kažem veoma jasno ‘ne’ kvotama. Niko neće da nas tera ni na šta. Ako nešto budemo hteli da uradimo, učinićemo to dobrovoljno, ali rizici vezani za migracijsku krizu su ogromni”, rekao je Fico.

Slovački premijer ponovio je da Slovaci ne umeju da prirodno integrišu u svoje društvo muslimane tako da bi muslimanske izbeglice živele u svojim zatvorenim getima po svojim pravilima i da ih zato neće ni primati.

“Niko nas neće naterati da ovamo dovučemo muslimane. Nismo uopšte zainteresovani da nam ovde nastane kompaktna muslimanska zajednica zato što to nosi sobom ogromne rizike. Ja kažem ne. Na to nas niko nikada neće naterati”, kazao je slovački premijer.

Slovačka je krajem prošle godine tužila Evropsku uniju sudu zbog toga što su ministri unutrašnjih poslova članica EU većinskim glasanjem nametnuli da sve zemlje Unije prime dobrovoljno u programu relokacije izbeglice po nacionalnim kvotama, a presuda se očekuje do kraja ove godine.

Preglasana Slovačka kvote je odbila i umesto toga dogovorila se bilateralno sa Austrijom da nekoliko stotina izbeglica koji čekaju da im austrijske vlasti reše zahtev za azil smesti u centru za izbeglice u Gapčikovu na jugu Slovačke.

Slovačka je takodje sredinom decembra primila 149 hrišćana iz Iraka i Sirije koji su pobegli od terora Islamske države a čiji dolazak su organizovale crkvene fondacije koje će se za njih uz pomoć države pobrinuti.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar