U trendu

Slovenačka firma novčano stimuliše vakcinisane

ZCZC
ŠŠ
TANJUG 17B385 2150 1705
LJUBLJANA, 18. maja (Tanjug) – Slovenačko preduzeće „ETI Izlake“, proizvođač električnih aparata i opreme, prva je firma u toj zemlji koja je odlučila da novčano stimuliše zaposlene koji se vakcinišu protiv kovida 19.

Stalno zaposleni i radnici privremeno angažiovani preko agencija za zapošljavanje dobiće jednokratnu stimulativnu novčanu nagradu od 70 evra bruto ako do sredine avgusta dokažu da su se vakcinisali, prenosi Hina.

Odluku poslovodstva podržala je glavni infektolog u stručnom timu slovenačke Vlade Mateja Logar, rekavši da razume teret koji poslodavci trpe zbog onih koji odlaze u kućni karantin i na bolovanje.

Sindikat zaposlenih je, međutim izrazio skepsu, a pojedini radnici kažu da se neće vakcinisati i da su protiv uvođenja „diskriminacije“ između vakcinisanih i onih koji to nisu, navodi Hina.

Generalni direktor „ETI Izlake“ Tomaž Berginc rekao je da preduzeće izvozi čak 90 odsto svojih proizvoda, zbog čega ne mogu sebi da priušte veće pauze u proizvodnji zbog bolovanja.

Objasnio je da su se na novčanu stimulaciju za vakcinaciju odlučili po ugledu na velike međunarodne korporacije kao što su Starbaks, MekDonalds, Aldi i Lidl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.