U trendu

Slovenija: Lokalizovan požar u pokrajini Kras

LJUBLJANA – Vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu požar u severozapadnoj pokrajini Kras, u Sloveniji, nakon što se tokom noći na oko pola kilometra približio jednom selu.

Više od 400 vatrogasaca iz nekoliko slovenačkih regija jutros je na terenu, zajedno sa 120 vatrogasnih vozila, prenosi agencija STA.

Na terenu je i podrška iz vazduha, pošto je letelica koja je juče pomagala u borbi protiv požara morala da se povuče preko noći.

Regionalni štab Civilne zaštite procenio je da se požar proširio na preko 390 hektara, a policija ispituje šta je uopšte izazvalo požar juče ujutru.

Vatrogasci su tokom noći uspeli da zaustave požar koji je bio udaljen na oko pola kilometra od sela Lokvica na putu za Cerje.

Požar je pod kontrolom, ali zbog jake bure postoji velika opasnost od ponovnog izbijanja plamena u pojedinim delovima, rekao je u saopštenju za javnost šef intervencije Sajmon Vendramin.

Osim vetra i izuzetno suve vegetacije na nezgodnom terenu prekrivenom borovom šumom, dodatni rizik predstavljaju neeksplodirana ubojna sredstva, od kojih je veliki deo još uvek na ovom području, mestu bitaka na Isoncu tokom Prvog svetskog rata.

Regionalni tim Nacionalne jedinice za deminiranje raspoređen je juče da kontroliše akciju gašenja požara, jer je moglo da se čuje mnogo eksplozija.

Dva člana tima bezbedno su uklonila tri protivtenkovske granate italijanske proizvodnje.

Požar je izbio juče nešto pre 10 časova ujutru na strmom i teško pristupačnom terenu iznad Renče u Vipavskoj dolini, proširio se ka selu Temnica, ali je potom zbog jake bure skrenuo u pravcu sela Kostanjevice na Krasu i Cerja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar