U trendu

Slovenija: Nova pravila za studente koji nisu iz EU

LJUBLJANA – Studenti koji nisu iz Evropske unije i žele da studiraju u Sloveniji, moraju da dokažu da imaju na raspolaganju najmanje 5.000 evra po akademskoj godini da bi dobili dozvolu za privremeni boravak, određeno je nedavnim izmenama zakona o strancima.

Predstavnici studenata i univerziteti tvrde da, pored toga što nisu jasna, nova pravila i sužavaju prostor za visoko obrazovanje u Sloveniji, prenela je STA.

Do sada su strani studenti morali da podnesu pisanu izjavu roditelja ili zakonskog staratelja da će ih izdržavati tokom studija u Sloveniji.

Sada će, student koji nije iz zemlje članice EU, na svom bankovnom računu morati da ima 5.000 evra ili 402 evra mesečno pre nego što zatraži dozvolu za privremeni boravak.

Slovenačka studentska organizacija (S SOS) najavila je da će se zauzeti za promenu novih pravila, tvrdeći da će ona najviše uticati na slovenačko visoko obrazovanje.

ŠOS promoviše pravo na studiranje i za Slovence i za strance kako bi privukao najbolje studente koji će poboljšati slovenačko visoko obrazovanje i tržište rada.

Ministarstvo obrazovanja, u međuvremenu, je za STA navelo da Italija i Austrija imaju slične finansijske aranžmane.

U Sloveniji studira 71.960 studenata, od kojih je 7.680 stranaca, a 5.527 iz zemalja koje nisu članice EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar