U trendu

Slovenija: Pokrenuta istragu zbog trovanja salmonelom

LJUBLJANA – Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) Slovenije pokrenuo je danas široku epidemiološku istragu zbog prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom u nekoliko regiona u toj zemlji.

Broj slučajeva trovanja salmonelom, koji su prvobitno prijavljeni u istočnoj Sloveniji, popeo se danas na 19, a prijavljeni su i slučajevi iz drugih regiona, prenela je agencija STA.

Kako navodi agencija, najverovatniji uzrok trovanja je tatarski biftek iz prodavnice.

Prvi slučajevi trovanja prijavljeni su na području Murske Sobote, a potom su slučajevi otkriveni i u gradovima Ravne na Koroškem i Celju, a danas su zabeležena još dva slučaja u ljubljanskom regionu.

NIJZ navodi da je 11 pacijenata moralo da bude hospitalizovano, ali se većina njih već oporavila i da se trenutno u bolnici nalaze dve osobe.

Sanja Vuzem iz NIJZ-a rekla je da osobe nisu u srodstvu i da se nisu družile, što navodi na zaključak da je izvor zaraze dostupan široj javnosti.

Većina pacijenata jela je tatarski biftek iz prodavnice tokom proslave Svetog Martina, ali s obzirom na to da se druge osobe koje su jele tatar nisu razbolele, NIJZ je naložio detaljniju mikrobiološku analizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar