Slovenija: Ponovo otvorene teretane i bazeni

LJUBLJANA – Teretane i bazeni su od danas otvoreni u Sloveniji, nakon nove mere slovenačke vlade, kojim se dozvoljava i mladim sportistima koji su članovi državnog tima da ponovo treniraju.

Prema pravilima usvojenim 31. decembra, dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 50 kvadratnih metara u teretanama i bazenima, koje mogu da prate treneri, a distanca od pet metara između dve osoba mora da se nadgleda, prenela je agencija STA.

U bazenima, svaka druga traga može da bude zauzeta i da se pritom pridržava pravilo jedne osobe na 50 kvadratnih metara u zatvorenim prostorijama, a ukoliko je objekat manji od 50 kvadratnih metara, samo jedna osoba ili jedno domaćinstvo može da trenira, rekla je Mojča Dupona, šef edukativnog sektora Ministarstva sporta za STA.

Za razliku od skijališta, koja su otvorena od 1. januara, negativan korona test nije neophodan u teretanama i bazenima.

Profesionalnim sportistima je dozvoljeno da treniraju i da se takmiče na velikim događajima, bez obzira na restriktivne mere.

Ovim popuštanjem mera je dozvoljeno da trenira oko 1.000 registrovanih sportista, zavisno od sporta i starosnog doba.

Osim profesionalaca koji se takmiče na vrhunskom nivou, dozvoljeno je i poluprofesionalnim sportistima da treniraju, pa tako u Sloveniji sportom može da se bavi trenutno oko 2.700 ljudi, uz poštovanje propisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.