U trendu

Slovenija: Sastanci ministara odbrane i spoljnih poslova EU

LJUBLJANA – Ministri odbrane i spoljnih poslova EU sastaju se danas u Sloveniji kako bi razgovarali o brojnim temama, uključujući bezbednosnu i humanitarnu krizu u Avganistanu nakon povlačenja međunarodnih trupa iz te zemlje.

Ministri odbrane, kojima predsedava Slovenac Matej Tonin, fokusiraće se na aktuelne bezbednosne izazove i Strateški kompas EU, ključni vojni koncept koji nastoji da obezbedi veću stratešku autonomiju Unije, prenosi STA.

U okviru diskusije, ministri bi mogli da se dotaknu pitanja evropskih snaga za brzo reagovanje od 5.000 vojnika, a pitanje u vezi potrebe za takvim snagama EU, poslednjih dana je postavio Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u svetlu avganistanske krize.

Na sastanku će se razgovarati i o regionu Sahel, Libiji, Mozambiku i Zapadnom Balkanu, koji je jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja EU,a diskusiji će se pridružiti zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Đoanu i zamenik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa.

Sastanku će prisustvovati i Borelj, koji će potom predsedavati dvodnevnim neformalnim sastankom ministara spoljnih poslova EU (Gymnić) koji počinje danas i na kome će se šefovi diplomatija fokusirati na Avganistan, gde diplomatska misija preuzima primt aposle okončanja vojne misije u zemlji.

Očekuje se da će osim Avganistana, na ovom sastanku biti reči o odnosima EU i Azije, kao i da će se ministri razgovarati o odnosa Unije sa Kinom i zalivskim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar