U trendu

Slovenija: Srbi će tražiti dvojno državljanstvo i status

LJUBLJANA – Savez Srba Slovenije tražiće od slovenačke Vlade da u popis stanovništva naredne godine bude uključeno i izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti, što bi pomoglo naporima da srpska zajednica u toj državi ostvari veća prava, poput dobijanja dvojnog državljanstva i statusa nacionalne manjine.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović rekao je da će Savez zatražiti od slovenačke Vlade da razmotri promenu propisa o popisu stanovništva kako bi svi ljudi koji žive u Sloveniji mogli da se izjasne o verskoj i nacionalnoj pripadnosti.

On je za Sputnjik rekao da je izjašnjavanje po verskoj i nacionalnoj osnovi u skladu sa Ustavom Slovenije i da je važno da inicijativa bude razmatrana do kraja godine.

Generalni sekretar Saveza Danijel Igrec ističe da nedostatak zvaničnih podataka o broju Srba u Sloveniji otvara prostor za manipulacije sa njihovim realnim brojem u toj zemlji, ali da oni ne pričaju samo o pravima i interesima srpske zajednice, već da traže da to pravo bude priznato svim narodima u Sloveniji, pa i Slovencima.

„U tom pogledu, ohrabruju nas poruke koje dolaze iz dela vladajućih struktura u Sloveniji, da je neophodno da se ta mogućnost ponovo uvrsti u popis,“ objasnio je Igrec.

On je rekao da će pokušati da pokrenu i postupak za dobijanje statusa Saveza u javnom interesu, čime bi stekli pravo na određena sredstva iz budžeta za promociju kulturnih i obrazovnih delatnosti.

Kokanović je naveo da je od oktobra u školstvo uvedena dopunska nastava srpskog jezika, za koju se prijavilo oko 1.500 dece.

Popis stanovništva u Sloveniji trebalo bi da bude sproveden sledeće godine.

Zbog zakonskih promena i regulative EU, u Sloveniji se popis stanovništva godinama sprovodi isključivo statistički, bez vođenja evidencije o verskoj i nacionalnoj pripadnosti stanovništva.

Prema podacima poslednjeg popisa u kojem su beleženi i ti podaci, sprovedenog 2002. godine, utvrđeno je da u Sloveniji živi skoro 40.000 Srba, koji su tada činili dva odsto stanovništva.

Prema pojedinim procenama, u Sloveniji trenutno ima i do 150.000 Srba i najbrojnija su manjinska nacionalna zajednica u toj zemlji.

Srbi za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nemaju status nacionalne manjine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.