U trendu

Slučaj Flojd: Advokati optuženog policajca počeli sa odbranom

MINEAPOLIS – Advokati optuženog policajca Dereka Šovina, koji je naneo smrtonosne povrede Džordžu Flojdu u maju 2020. godine u američkoj državi Minesota, počeli su danas s odbranom posle 11 dana svedočenja ljudi koji su prisustvovali Flojdovim poslednjim trenucima.

Šovinov advokat Erik Nelson je ocenio da je Flojd preminuo zbog korišćenja droge i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zato što ga je optuženi policajac pritisnuo kolenom za vrat, javio je AP.

Nakon što je tužilaštvo iznelo slučaj penzionisani policajac Skot Krejton je svedočio da je 6. maja 2019. Flojd uhapšen, pošto nije poslušao naređenje policajca da pokaže ruke dok je sedeo u automobilu.

Advokat Nelson je prikazao video snimak sa kamere koju je policajac imao na telu, a na kojem se vidi kako Krejton prilazi Flojdu, vadi pištolj i izvlači Flojda iz vozila.

Šovinov advokat je dva puta pitao Krejtona da kaže šta misli o tome da je Flojd bio drogiran, čime je želeo da sugeriše sudiji da razmisli o tom aspektu slučaja, ali je Krejton odgovorio da nije video da je Flojd „gutao bilo šta.

Drugi svedok, bivša medicinska radnica Mišel Moseng, rekla je da joj je Flojd kazao da je uzimao opijate svakih 20 minuta.

„Pitala sam ga zašto – rekao je zato što je zavisnik“, rekla je Moseng, opisujući da se Flojd ponašao kao da je uzbuđen i uznemiren. Moseng je rekla još da je preporučila da se Flojd odvede u bolnicu jer je imao pritisak 216/160, ali je on odbio.

Medicinski stručnjaci tužilaštva svedočili su da je Flojd umro od nedostatka kiseonika kad mu je policajac držao koleno na vratu, a odbili su bilo kakvu mogućnost da su narkotici, visok krvni pritisak ili srčana bolest izazvali smrt.

U ponedeljak je čak doktor Džonatan Ric, kardiolog iz Čigaka, rekao da „sve ukazuje da je Flojd zapravo imao izuzetno jako srce“.

Advokat Nelson nije rekao da li će Šovin svedočiti, što bi moglo da ga uvede u opasno unakrsno ispitivanje, ali bi isto tako moglo da poroti omogući da vidi žaljenje ili kajanje optuženog policajca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar