U trendu

Slučaj konačno rešen posle 34 godine: Otkriveno ko je ubio Palmea (foto)

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da je premijera Ulofa Palmea 1986. godine ubio Stig Enstrom, koji je u međuvremenu počinio samoubistvo, zbog čega se višedecenijska istraga zatvara.

„Osoba je Stig Engstrom. Pošto je mrtav, ne mogu da podignem optužnicu protiv njega i odlučio sam da zatvorim istragu“, rekao je tužilac Krister Peterson.

On je rekao da je Engstrom, poznat i kao Skandijaman pošto je radio u osiguravajućoj kući Skandija, gajio mržnju prema Palmeu i njegovoj politici.

Engsrom se ubio 2000. godine, prenosi AP.

Palme je upucan s leđa dok je išao kući iz bioskopa sa suprugom Lisbet u Stokholmu. Ubistvo se dogodilo u najprometnijoj ulici i više od deset svedoka videlo je kako visoki muškarac puca na premijera i beži sa lica mesta.

Sam Enstrom je na veče ubistva radio u sedištu firme u blizini mesta ubistva.

Bio je jedan od prvih na mestu ubistva i na kratko se smatrao mogućim osumnjičenim.

Lagao je o trenucima posle ubistva, čak je tvrdio da je pokušao da spasi Palmea, a razgovarao je i sa njegovom suprugom Lisbet, prenosi AP.

Ubrzo nakon ubistva švedskim medijima je ispričao detaljnu priču o svojoj ulozi u događajima i kritikovao policiju. Tvrdio je da su svedoci koji su opisali ubicu u stvari opisivali njega, koji je sa policijom trčao za ubicom.

Policija je nakon toga okarakterisala Engstroma kao nepouzdanog i nedoslednog svedoka i više za nju nije bio osoba od interesa.

U istrazi je ispitano na hiljade ljudi, a bilo je osumnjičeno više od 100. Osuđen je jedan sitni kriminalac, ali je presuda kasnije poništena.

Engstroma je kao osumnjičenog identifikovao prvo novinar Tomas Peterson i policija je počela da istražuje Enstroma 18 godina posle njegove smrti, navodi BBC.

Nerešen slučaj ubistva premijera pratile su teorije zavere počev toga da se radi o stranoj intervenciji, da su ubistvo počinili desničari u švedskoj politici ili ubica koji je delovao samostalno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.