U trendu

Slučaj za koji je važno da javnost zna

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković saslušan je jutros u sisačkom sudu kao svedok žrtva u predmetu povodom pretnji koja mu je upućena oktobra 2020. godine od muškarca za kojeg se kasnije otkrilo da je prijatelj mladića koji je nešto ranije te godine pucao po Banskim dvorima i ranio policajca.

Plenković je na saslušanju rekao da se nakon navedenog napada na Banske dvore krenulo u ispitivanje svih okolnosti, a to su, tvrdi, osim policije radili i mediji.

„Razgovarali su s osobama iz njegove blizine. Po meni su relevantne izjave dveju televizija. S oba snimka bio sam upoznat odmah nakon snimanja. Jedna je novinarka dala portparolu vlde koji je sav taj materijal dao policiji. Snimke nikad nisu objavljene“, govori Plenković, prenosi hrvatski portal Danas.

Rekao je da je, prema onom što je video, osumnjičeni Đuro Čehulić rekao da je povezan s porodicom Bezuk, a sama srž je, tvrdi, u tome da Čehulić govori da mu je žao što je Bezuk bio taj koji je išao u napad i da bi on to bolje napravio.

„Čehulić je možda nezadovoljan nečim što ja radim“, rekao je premijer i podsetio da je u tom napadu teško povređen policajac.

Rekao je da je atmosera u kojoj je odrastao očito generisala toliku mržnju.

Kazao je da je svestan da njegova pozicija nosi kritike i govor mržnje kojih je, kazao je, bilo puno, ali da nikada ni protiv koga nije podigao tužbu, pa ni sada.

„Ali ovo je slučaj za koji je važno da ga javnost postane svesna“, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je rekao da je pretnju Čehulića shvatio ozbiljno, ali da ne može da sudi o tome da li bi optuženi nameru u budućnosti i izvršio.

Na pitanje da li se boji optuženog Čehulića, Plenković je odgovorio odrečno.

„Ne bojim se, nije izazvao strah kod mene, ali činjenica je da je izrekao pretnju, ali u tom trenu je to doživljeno ozbiljno“, rekao je Plenković od kojeg je zataženo da pogleda optuženog i kaže da li mu deluje opasno.

On je rekao da o tome da li je opasan ne da procenjuje, ali da ga može pogledati jer su se pozdravili pri njegovom dolasku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.