U trendu

Slucki: Izbor Mekartija šansa da republikanci utiču na kraj ukrajinskog sukoba

MOSKVA – Predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove i član delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki rekao je danas da izbor Kevina Mekartija za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD daje republikancima priliku da utiču na kraj ukrajinskog sukoba, „ako ne radi mira, onda zbog osvajanja političkih poena“.

Kako je ocenio, republikanci koji sada imaju većinu u Predstavničkom domu i predsednika iz svojih redova imaju šansu da „blokiraju nekontrolisani tok novca“ kojim se finansira Kijev.

„Mekarti je ranije rekao da će se zalagati za strožu kontrolu vojne potrošnje, uključujući novac koji se šalje Ukrajini. Da vidimo da li je ovo bilo samo predizborno obećanje biračima koji ne razumeju gde se troši njihov novac“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Slucki ističe da je SAD do sada poslala Ukrajini vojnu pomoć vrednosti od oko 24,9 milijardi dolara i da je nedavno, Vašington poslao najnoviji kontigent, vrednosti od oko tri milijarde.

„Vlasti u SAD, zapravo, koriste novac američkih poreskih obveznika da sponzorišu zločinački režim Zelenskog. Ali sve je manje zadovoljnih ovakvim stanjem stvari“, zaključuje Slocki.

Republikanac Kevin Mekarti izabran je danas sa 216 glasova za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD nakon višednevnih pregovora i 15 rundi glasanja, što je omogućilo početak rada tog zakonodavnog tela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar