U trendu

Slucki: Kijev i dalje nije spreman za pregovore sa Moskvom

MOSKVA – Predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove i član delegacije u pregovorima sa Ukrajinom, Leonid Slucki, izjavio je danas da Kijev i dalje nije spreman za pregovore sa Moskvom, što uključuje i one pod posredništvom UN.

„Ukrajina još nije spremna da vodi mirovne pregovore, sve izjave ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe su dimna zavesa“, rekao je Slucki, komentarišući izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o njegovoj spremnosti da posreduje na „mirovnom samitu“, koji je ranije predložio Kuleba, prenela je agencija TAS S.

Slucki je istakao da je ukrajinska strana ta koja se povukla iz Istanbulskog mirovnog procesa i umesto toga izabrala put eskalacije.

„Nismo mi izbegavali mirovne pregovore, nismo mi inscenirali provokaciju u Buči“, kazao je on.

Slucki je naglasio da je potez i dalje na Kijevu i da ciljevi specijalne vojne operacije ostaju isti, a to su denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine.

Ranije danas, agenciji RIA Novosti je u kabinetu Gutereša rečeno da je generalni sekretar UN spreman da posreduje kada je reč o održavanju samita o Ukrajini samo uz saglasnost svih strana, uključujući i Rusiju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je juče da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati na tom skupu.

Kuleba je za AP izjavio da njegova vlada želi da se u naredna dva meseca održi „mirovni samit“, čiji bi posrednik bio generalni sekretar UN Gutereš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.