U trendu

Služen parastos jadovničkim žrtvama

BANJALUKA – Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen parastos jadovničkim žrtvama povodom obeležavanja Dana sećanja na Jadovno 1941. godine, kada je u tom kompleksu logora za vreme Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja.

Parastosu, koji su služili sveštenici Eprahije gornjokarlovačke, prisustvovali su predstavnici Udruženja „Jadovno 1941“, potomci i poštovaoci žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona, kao i počasni predsednik PDP-a Mladen Ivanić.

Nakon kraćih obraćanja, učesnici molitvenog okupljanja posetiće mesto Štikada gde će kod Crkve Svetog Petra i Pavla, u kojoj je postradao srpski narod 1941. godine, biti održan čas istorije.

Učesnici molitvenog okupljanja zatim će posetiti krašku jamu Tučić ponor kod Gračaca gde će biti osveštan i postavljen Časni krst žrtvama ubijenim u ovoj jami, prenela je Srna.

Kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Gračacu biće priređeno posluženje da učesnike ovog molitvenog i komemorativnog Sabranja, nakon čega je planiran povratak kući.

Udruženje „Jadovno 1941“ iz Banjaluke 13. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji su pripadnici obezbeđivali skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i decu u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obeležavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar