U trendu

Šmigal: Na granici Ukrajine i Belorusije napeto ali mirno

KIJEV – Situacija na ukrajinsko-beloruskoj granici je i dalje „napeta“, ali mirna, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

„Ukrajinske oružane snage i obaveštajne agencije rade. Mi dobijamo informacije svaki dan“, rekao je on u izjavi ukrajinskom servisu “Radio Svoboda”, napominjući da Kijev održava bliske kontakte sa inostranim partnerima povodom situacije u Belorusiji, prenosi TAS S.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će održati niz razgovora u Evropi o pritisku migranata na granici Evropske unije sa Belorusijom, krizi za koju očekuje da će se nastaviti.

Moravjecki je rekao da se sutra sastaje sa svojim kolegama iz članica EU Litvanije, Letonije i Estonije, koje su, takođe, pogođene pritiskom migranata poslednjih meseci, ali u manjoj meri, preneo je AP.

Premijer Poljske je na Fejsbuku napisao da se radi o veoma ozbiljnoj geopolitičkoj situaciji, koja zahteva mnogo diplomatskih napora, jer veliki broj migranata sa Bliskog istoka ostaje u Belorusiji i nastavlja sa pokušajima da se probije u Poljsku, članicu EU.

Poslednji pokušaji dogodili su se u sinoć kada su migranti bacali kamenje i koristili suzavac protiv poljskih graničara i policije, saopštila je Poljska granična straža.

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za „hibridni rat“ i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.