U trendu

Smirnov: Aktivnost ID jača na severu Avganistana

TAŠKENT – Međunarodna teroristička grupa Islamska država jača na severu Avganistana, a to predstavlja veliku pretnju regionalnoj bezbednosti zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (SCO), rekao je danas predsednik Saveta regionalnih antiterorističkih struktura (RATS) i prvi zamenik direktora Federalne sigurnosne službe Rusije (FSB) Sergej Smirnov.

„Terorističke grupe pojačale su svoje subverzivne i terorističke aktivnosti i učvrstile svoje položaje u severnim pokrajinama Avganistana. Oružani incidenti na granici postaju sve češći. Uzimajući u obzir gubitke koje je ID pretrpela u Siriji i Iraku, ona sada mora da traži načine za kreiranje novih uporišta kalifata“, rekao je Smirnov nakon sastanka Veća RATS-a u Taškentu.

On je dodao da činjenica da je ID sve jača u severnom Avganistanu može predstavljati veliku pretnju regionalnoj bezbednosti u bliskoj budućnosti.

Smirnov je ocenio da su grupe označene kao terorističke, uključujući ID, talibanski pokret, Islamski pokret Uzbekistana i druge najveću pretnja tom regionu i predstavljaju ključni faktor destabilizacije prostora SCO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.