U trendu

Smit: Insistiranje na originalnom Dejtonu nepostovanje Ustava

NJUJORK – Visoki predstavnik Kristijan Šmit smatra da fraza „originalni Dejton“ koju često koriste u Republici Srpskoj otkriva nepoštovanje Ustava, prenosi RTRS.

Šmit je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti o stanju u BiH rekao da se promene ustavnog poretka ne mogu činiti jednostrano, nego samo u parlamentu.

Kaže da odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi moraju da se poštuju i dodaje da pretnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske, ali da ima i opasnih izazova iz drugih delova zemlje.

Nemački diplomata tvrdi da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz Republike Srpske, te navodi da Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni osnov BiH.

„Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća partija u Republici Srpskoj poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše Republiku Srpsku kao nezavisnu unutar dejtonske BiH“, rekao je Šmit navodeći da je mirno razdruživanje nemoguće na Zapadnom Balkanu.

Upozorio je na to da se skoro 30 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ponovo špekuliše o ratu, prenosi Klix.ba.

Bosnu i Hercegovinu je nazvao državom traumatizovanom ratom i napomenuo da je agresija Rusije na Ukrajinu podsetnik da rat na evropskom kontinentu u 21. veku nije nemoguć.

Tokom Šmitovog obraćanja predstavnici Ruske Federacije i Kine ponovili su da je on nelegalni visoki predstavnik, dok predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji nije bilo omogućeno da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN, što je za RTRS potvrđeno iz Kabineta predsedavajućeg Saveta ministara.

U saopštenju se dodaje da će Tegeltija naći način da Savet bezbednosti upozna sa stvarnim stanjem u BiH, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar