U trendu

Šmit nametnuo odluku o Memorijalnom centru u Srebrenici

BANJALUKA – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, nametuno je izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Novom odlukom Šmit je promenio član pomenutog zakona čime je obezbedio da se novac koji je deponovan za ukop nastradalih u Srebrenici može koristiti i za, kako je naveo, „promovisanje istine o genocidu“.

Ovom odlukom Šmita, Memorijalnom centru Srebrenica osigurano je kako prenose pojedini mediji šest miliona KM za projekte rekonstrukcije i konverzije infrastrukture, razvoj novih muzejskih sadržaja i načuno istraživačkih delatnosti, što je još ranije tražio Upravni odbor Memorijalnog centra.

Šmit se u odluci poziva na ovlaštenja koja su mu data članom V Aneksa 10 (Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora), Opšteng okvirnog sporazuma za mir u BiH, zatim na Zaključke Konferencije za implementaciju mira održane u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine.

„S obzirom takođe da, nakon pažljivog prosuđivanja i uzimajući u obzir veliki broj žrtava koje još uvek nisu dostojanstveno sahranjene, Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari procenjuje da je manje od polovine sredstava raspoloživih iz donacija neophodno rezervisati za potrebe projekata ukopa i podizanja nišana, a da su Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari hitno potrebna i dodatna sredstva za druge namene kako bi vršio svoj mandat i ispunjavao svoje ciljeve, uključujući između ostalog izgradnju i održavanje centra, aktivnosti saradnje sa sličnim centrima, fondacijama i udruženjima širom sveta, kao i aktivnosti u provođenju njegove uloge u promovisanju istine o genocidu“, navodi Šmit u svojoj odluci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar