U trendu

Šmit pozvao NSRS da ne usvajanja Zakon o lekovima

SARAJEVO – Visoki predstavnik Kristijan Šmit upozorio je danas Banjaluku da usvajanje Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske predstavlja, kako je naveo, „ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH.

Zvanična Banjaluka ne priznaje Šmita zbog manjkavosti u proceduri njegovog postavljenja.

Inače, NSRS je danas usvojila Zakon o lekovima i medicinskoj opremi.

U saopštenju OHR-a se navodi da visoki predstavnik poziva svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Predloga zakona o lekovima i medicinskim proizvodima.

„Entiteti BiH dužni su u potpunosti da poštuju Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lekovima i medicinskim proizvodima BiH“, navode iz OHR.

Navodi se i da je Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH jedina institucija u BiH koja je ovlašćena, sposobna i opremljena da obezbedi da lekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni.

„To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH”, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.