U trendu

Smotrič zvanično preuzeo odgovornost nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali

JERUSALIM – Krajnje desničarski ministar finansija u izraelskoj vladi Bezalel Smotrič zvanično je danas preuzeo odgovornost nad jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, koja obuhvata, kako je rekao, njihovo približavanje pravnom statusu zajednica u samom Izraelu.

Saopštenje u 14 tačaka koje je Smotrič izdao nakon što je pristao na podelu uloga sa ministrom odbrane Joavom Galantom, uključuje tvrdnju da će „zakonodavstvo o svim civilnim stvarima (u naseljima) biti usaglašeno sa izraelskim zakonom“, preneo je Rojters.

Upitan da to detaljnije objasni, portparol Smotriča je rekao da to znači jednaku primenu relevantnih zakona o radu, životnoj sredini i tako dalje, koji su zakonski uređeni u „Malom Izraelu“.

„Mali Izrael“ je termin koji koriste ultranacionalisti poput Smotriča, koji žele da Izrael pripoji Zapadnu obalu, biblijsku i stratešku oblast osvojenu u ratu 1967. godine.

Smotrič je rekao da će sada takođe biti njegova „potpuna odgovornost“ oko zoniranja, istraživanja i prodaje zemljišta na Zapadnoj obali za naseljenike, kojih je oko pola miliona među 3,1 miliona Palestinaca.

Potvrđujući sporazum Smotrič-Galant, premijer Benjamin Netanijahu je rekao da je on u skladu sa koalicionim dogovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar