U trendu

Smrznuti pećinski lav u Sibiru star je 28.000 godina

MOSKVA – Savršeno ocuvvano mladunče pećinskog lava, pronađeno je smrznuto u Sibiru i studija je pokazala da je staro 28.000 godina.

Sibirska Simba, izumrla vrsta velikih mačaka, nazvana Sparta, jedna je od dva mladunčeta koje su tragači za kljovama pronašli 2017. i 2018. godine na istoku Rusije, piše CNN.

U početku se mislilo da su dva mladunčeta brat i sestra, jer su pronađeni samo 15 metara udaljeni jedno od drugog, ali nova studija je otkrila da se razlikuju po starosti za oko 15.000 godina.

Prema radio-karbonskm datiranju, Boris, kako je nazvano drugo mladunče, ima 43.448 godina.

„Sparta je verovatno najbolje očuvana životinja iz ledenog doba koja je ikada pronađena, i manje-više je neoštećena osim što je krzno malo naborano. Čak su joj i brkovi očuvani. Boris je malo oštećeniji ali je i dalje u prilično dobrom stanju“, rekao je Love Dalen, profesor evolucione genetike u Centru za paleogenetiku u Stokholmu, i autor nove studije o mladuncima.

Oba mladunca su imala mesec ili dva kada su poginula, navodi se u studiji. Nije jasno kako su umrli ali Dalen i istraživački tim tvrde da nema znakova da su ubijeni od strane predatora.

Skeniranje kompjuterskom tomografijom pokazalo je oštećenje lobanje, iščašenje rebara i druga izobličenja u kosturima.

„S obzirom na to da su očuvani, morali su biti vrlo brzo sahranjeni. Možda su umrli u klizištu ili su pali u pukotinu u večnom ledu“, rekao je Dalen i objasnio da „permafrost formira velike pukotine zbog sezonskog odmrzavanja i smrzavanja“.

Tokom poslednjeg ledenog doba, Sibir nije bio prazno mesto kao danas, tuda su lutali mamuti, vukovi, medvedi, vunasti nosorozi, zajedno sa pećinskim lavovima.

Jošuvek je nepoznato kako se pećinski lav prilagodio životu na oštrim visokim geografskim širinama, sa brzim promenama godišnjeg doba, jakim vetrovima i hladnim, mračnim zimama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar