U trendu

Snage otpora u Panširu tvrde da su potisnule talibane

KABUL – Talibani su pokrenuli veliku ofanzivu protiv snaga otpora u Panširu, jedinoj avganistanskoj provinciji koju nisu zauzeli posle povlačenja američkih trupa i njihovih saveznika.

Prema izveštajima, žestoke borbe vode se u dolini Panšir i dok talibani nezvanično tvrde da napreduju u preuzimanju kontrole nad tom oblašću, pripadnici Nacionalnog fronta otpora (NRF) to negiraju i navode da su talibanske snage potisnute, prenosi Rojters.

Talibanski izvori saopštavaju je da se borbe nastavljaju u Panširu, i da su njihovo napredovanje usporile nagazne mine postavljene na putu za glavni grad Bazarak i sedište provincijskog guvernera.

Najmanje 17 osoba je poginulo, a 41 povređena u Kabulu nakon što su talibani ranije pucali u vazduh proslavljajući to što su, prema njihovim tvrdnjama, zauzeli Panšir, poslednju avganistansku proviciju koja nije bila pod njihovom kontrolom.

Talibanski izvori saopštili su i da će najava nove vlade biti pomerena za narednu nedelju.

Jedan od osnivača talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar, koji će prema nekim izvorima iz ove organizacije biti na čelu nove vlade, izjavio je za Al Džaziru da će nova administracija uključivati sve narodnosti u Avganistanu.

„Činimo sve što možemo da poboljšamo njihove životne uslove. Vlada će da obezbediti stabilnost, jer je to neophodno za ekonomski razvoj“, rekao je on.

Inače, danas je u iznenadnu posetu avganistanskoj prestonici Kabulu došao šef obaveštajne službe Pakistana Fajzer Hamid.

Ovu vest su prenela dvojica pakistanskih zvaničnika, koji su zamolili da im se ne objavljuju imena, jer nemaju dozvolu da govore za medije.

Još nije jasno šta će danas general Hamid reći talibanskom vođstvu, ali pakistanska obaveštajna služba možda ima najjači spoljni uticaj na talibane.

Iako je Pakistan negirao da je vojno pomagao talibanima, avganistanska vlada i Vašington su često optuživali Islamabad da pomažu militantnoj grupi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.