najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Snažni uragan Patriša stigao do Meksika, bez velike štete

Uragan Patriša pogodio je sinoć jugozapadnu meksičku obalu kao oluja najviše kategorije i doneo sa sobom jake kiše, visoke talase i ciklonske vetrove, ali prema prvim izveštajima nije načinio veliku štetu koja se mogla očekivati za nevreme takve jačine.

Uragan je rano jutros oslabio na kategoriju dva sa maksimalnom jačinom vetra od 155 kilometara na sat i očekuje se da će kasnije tokom dana dalje oslabiti na tropsku oluju. Njegov centar bio je oko 200 kilometara jugozapadno od Zakatekasa.

Kad je stigao do meksičke pacifičke obale, vetrovi koji su na moru dostigli rekordnu snagu od 325 kilometara na sat, već su oslabili na 270 kilometara na sat i dalje su slabili kako se oluja kretala meksičkim kopnom.

Bilo je izveštaja o nekim poplavama i klizištima kako se oluja kretala preko meksičkih planina tokom noći.

Televizijski izveštaji sa meksičke pacifičke obale pokazali su srušeno drveće i ulične svetiljke i preplavljene ulice, a emitovali su i snimke automobila i autobusa koje nosi voda u državi Džalisko. 

Predsednik Meksika Enrike Pena Njeto rekao je kasno sinoć da je prema prvim izveštajima “šteta manja od očekivane za uragan ove jačine”, ali je upozorio stanovništvo da još treba biti na oprezu. 

Uragan Patriša kretao se rano jutros kopnom preko zapadnomeksičke planinske oblasti gde se nalazi veliki broj sela oslabljen, ali i dalje dovoljno moćan da sa sobom donese jake kiše koje mogu da izazovu teške poplave i klizišta.

Kada je pogodio meksičku obalu Pacifika kasno sinoć uragan Patriša udario je u slabo naseljeni deo obale, malo dalje od poznatog letovališta Puerto Valjarte i velikog lučkog grada Mazanile.

Očekuje se da će danas tokom dana oluja brzo da oslabi i da se razidje, ali i dalje ima moć da donese jaku kišu.

“Patriša nastavlja da napreduje i dalje je izuzetno opasna”, upozorio je nacionalni civilni koordinator Luis Felipe Puente preko tvitera i poručio stanovnicima da prate uputstva.

Aerodrmi u Puerto Valjarti, Manzanilu i Tepiku juče su bili zatvoreni, ali su zvaničnici najavili za danas vazdušni “most”, da prevezu putnike koji su ostali zarobljeni u oblastima pogodjenimlujom. 

Oluja je juče ojačala u najveću koja je pogodila taj deo sveta, sa maksimalnom jačinom vetra od 325 kilometara na sat, prema Američkom Nacionalnom centru za uragane.

Njegova jačina dok je bio na moru poredila se sa tajfunom Hajan u kome je poginulo 7.300 ljudi na Filipinima pre dve godine, navela je Svetska meteorološka organizacija.

U pripremi za dolazak Patriše na meksičko kopno proglašeno je vanredno stanje u desetinama opština u državama Kolima, Najarit i Džalisko, a škole su zatvorene.

Stanovnici su kupovali zalihe, a vlasti su otvorili desetine skloništa i najavili planska isključenja struje iz predostrožnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike