U trendu

Sneg zavejao Srednju Evropu, 130.000 Poljaka ostavio bez struje

Neočekivana zima u aprilu ne predaje se proleću u Srednjoj Evropi, pa su mećava, mokri sneg i olujni vetar pokidali vodove u snegom zavejanoj Poljskoj, zbog čega je prošle noći više od 130.000 stanovnika te zemlje ostalo bez struje.

Poljska Vatrogasna straža izlazila je na teren 540 puta u poslednja 24 časa, a najviše posla imali su u južnim oblastima zemlje gde je napadalo od 20 do 30 centimetara svežeg snega.

„Uglavnom uklanjaju oboreno drveće ili polomljene grane na ulicama i duž puteva. Na sreću nije bilo žrtava i niko nije povredjen“, kazao je poljskim medijima portparol Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Zbog vodova pokidanih u udarima olujnog vetra i nanosa snega više od 132.000 Poljaka ostalo je bez struje, saopštio je Centar za bezbednosti pri poljskoj vladi.

Na drumove u Poljskoj vratili su se putari sa zimskom opremom, što se dogodilo i u susednoj Češkoj. Snežni prekrivač u ovoj zemlji mestimično dostiže i 30 centimetara, a sneg i poledica su jutros izazvali haos u saobraćaju uprkos naporima putara.

Najgora situacija je u Moravskoj u južnim i istočnim delovima Češke, a putari su upozorili kamiondžije da ukoliko ne prevoze teret i nemaju zimske gume ne kreću u planinske predele.

„Sva tehnika koju imamo je na terenu. Opremu vraćamo u zimski režim. Sneg pada a padaće i dalje“, rekao je za dnevnik Pravo dispečer putara na jugoistoku Češke Rene Hibl.

Veliki problem za vozače u Češkoj predstavlja i poledica pošto povremeno pada sneg praćem ledenom kišom, a većina vozača je već na svojim vozilima disciplinovano promenila zimske gume u letnje.

U susednoj Slovačkoj, pored snega, problem predstavlja i olujni vetar, pa se saobraćaj se i u ovoj zemlji odvija otežano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.