U trendu

Snežne oluje na severoistoku Kine,saobraćaj u prekidu

PEKING – Snežne oluje su ugrozile severoistočni deo Kine poslednjih dana, sa rekordnim snežnim pokrivačem u nekim regionima koji je otežao saobraćaj, zaustavio železničke usluge i stvorio zabrinutost zbog snabdevanja električnom energijom usled pada temperature.

Saobraćaj u provinciji Liaoning ozbiljno je poremećen, a većina glavnih puteva zatvorena je od utorka, kao i autobuske stanice, osim onih u gradovima Dalian i Dandong.

Od dolaska hladnog talasa u nedelju, temperature na severoistoku Kine su do utorka u pojedinim oblastima pale za čak 14 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Meterološke službe izdale su najviša, crvena upozorenja za snežne oluje za delove provincije Unutrašnja Mongolija, Hebei, Tijenđin, Šandung, Lijaoning, Đilin i Heilungđijang.

U snegom pogođenom Šenjangu, glavnom gradu pokrajine Lijaoning, vlasti su pozvale tržnice i prodavnice prehrambenih proizvoda da snize cene svojih proizvoda i istovremeno povećaju svoje zalihe.

U regionu su, takođe, pojačani napori da se održi sistem grejanja, a vlasti rade na povećanju kapaciteta za proizvodnju električne energije i uvoza uglja, javili su državni mediji.

Veliki deo zemlje, uključujući severoistočnu Kinu, trpi prekide u snabdevanju od maja, jer su rastuće cene i ograničene isporuke uglja ograničile rad u elektranama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar