U trendu

Snimak koji je uznemirio svet: Policajac uperio pištolj na demonstrante (video)

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak francuskog policajca koji je uperio pištolj na demonstrante dok ga oni napadaju. Sindikat policije saopštio da je njihov kolega delovao u samoodbrani.

Policajac je izvadio oružje pošto su ga demonstranti na Jelisejskim poljima srušili sa motora, ali nije ispalio metak. Na video-snimku se vidi i kako drugi policajci šutiraju demonstrante koji ih napadaju.

Ipak, pretnja smrtonosne akcije šokirala je mnoge Francuze, prenosi AP.

Mnogi demonstranti smatraju da je to primer neadekvatne reakcije policije.

Sa druge strane, policija je saopštila da su kolege delovale u samoodbrani.

Policajac sa pištoljem je „uradio pravu stvar“ što je donelo trenutak pauze koja je omogućila kolegama da bezbedno napuste lice mesta, rekao je Roko Kontento iz francuskog sindikata policije FGP.

Prema njegovim rečima, postupak policajca imao je za cilj da odvrati demonstrante.

Rekao da je ovaj slučaj izuzetak, ali da je policiji dozvoljeno da izvuče oružje ako je fizički ugrožena. Takođe je apelovao na oštrije sankcionisanje onih koji napadaju policiju.

Protesti „žutih prsluka“, koji su proteklih nekoliko nedelja izazivali haos na ulicama Pariza i širom Francuske, stišali su se u subotu.

Prema navodima policije, na ulice Pariza je izašlo samo 2.000 demonstranata u poređenju sa 4.000 koliko ih je bilo pre nedelju dana i sa 10.000 koliko ih je izašlo prethodnih nedelja.

Demonstracije su počele kao protest protiv povećanih taksi za gorivo, ali su kasnije prerasle u protest protiv politike francuskog predsednika Emanuela Makrona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.