U trendu

Snimak obišao svet: Vest o hidrogenskoj probi ponovo prenela Ri Čun Hi (video)

Spikerka državne televizije Severne Koreje, koja je zvezda u svojoj zemlji, Ri Čun Hi, ponovo je na sebi svojstven način pročitala vest da je uspešno testirana hidrogenska bomba.

Ri Čun Hi uživa posebno poverenje nacionalnog lidera Kim Džong una, a zadužena je za prezentovanje najvažnijih vesti, poput današnje o još jednoj nuklearnoj probi.

Ri Čun Hi je danas nosila ružicasto-crnu narodnu nošnju Severne Koreje dok je obaveštavala građane Pjongjanga, a i celog sveta, da je njena država razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima „veliku moć destrukcije“ – hidogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Kako se navodi, iskusna spikerka pri čitanju važnih saopštenja koristi pune nazive poput „Demokratska Narodna Republika Severna Koreja je testirala bojevu glavu…“.

Ova televizijska zvezda, koja ima oko 70 godina, čita vesti kad god Severna Koreja želi da se pohvali svojim najnovijim dostignućima ili treba da se prenese važno saopštenje.

Zapadni mediji pisali su o poznatoj spikerki, i nazivali je „vesnikom vesti“ o nuklearnim probama, lansiranju raketa i upozorenja na „zlo sa zapada“.

Njena karijera na severnokorejskoj televiziji traje više od 40 godina.

Poznato je da voli roze boju, posebno korejsku narodnu nošnju, ali mediji su primetili da je nosila crno kada je prenosila vesti o smrti severnokorejskih lidera – osnivača Severne Koreje Kima Il-sunga i njegovog sina Kim Džong Ila.

Britanski BBC je ranije konstatovao da je ona „dramaticnija od drugih spikera“, odnosno da plače, viče i drži duge monologe, ali da govori „izričitim tonom u diktatorskom stilu“ kada prenosi poruke lidera Pjongjanga.

Južnokorejski mediji su izvestili da je jedno vreme bila u penziji, ali da se vratila na nacionalnu televiziju kako bi „entuzijastično objavila“ da je Severna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe.

U jednom dokumentarcu Ri Čun Hi je rekla da želi da se povuce i posveti se obuci žena za posao spikera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar