U trendu

SNV o prisustvu Pupovca na obeležavanju Dana RS

ZAGREB – Srpsko narodno vijeće (SNV) saopštilo je danas, povodom prisustvovanja predsednika tog veća Milorada Pupovca na obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, da taj događaj nije imao politički karakter i da ga ne treba tako ni tumačiti.

„Naše učešće stoga ne može imati nikakav uticaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija. Bez obzira na to dali su takve odluke već donete ili bi se mogle doneti“, navodi se u saopštenju SNV-a.

Kada bismo, kažu, bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja.

„SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrednostima pre 25 godina, i na osnovi njih dosledno delujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrednosti“, navodi se.

SNV, ističu, ima dva dodatna razloga zbog kojih, nezavisno od političke retorike i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voleli da ih nema, komunicira sa institucijama Republike Srpske.

„Prvi razlog je u pre svega nekoliko desetina hiljada Srba koji su izbegli iz Hrvatske tokom rata, za vreme akcija Bljesak i Oluja i tamo se trajno nastanili“, navodi se u saopštenju i dodaje“

„Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mesecima nakon potresa slivala preko SNV-ove humanitarne akcije ‘Banija je naša kuća’ prema potresom pogođenom stanovništvu“.

U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identifikuje, poručeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.