U trendu

Sociolog: Na delu vukovarizacija Banije

ZAGREB – Iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da je njegova vlada učinila sve što je u njenoj moći da život u Baniji, koju je pogodio razoran zemljotres pre godinu dana, profunkcioniše i da obnova nije nešto što se može rešiti preko noći, stručnjaci i pojedini poslanici se ne slažu i probleme vide u državi.

Sociolog Sven Marcelić problem vidi u sputanosti i tromosti države i komplikovanoj papirologiji, te da je na delu „vukovariacija Banije“, dok opoziciona poslanica Karolina Vidović Krišto kaže da je u pitanju namerno nečinjenje vlade s ciljem da se „raseli ionako raseljena Banija“.

Marcelić je gostujući na zagrebačkoj N1 tv. rekao da je područje Banije i pre zemljotresa bilo u problemima, kao ekonomski je pasivni deo zemlje.

„Rekao bih da na neki način svedočimo novoj vukovarizaciji Hrvatske – jedan datum kada se svi nacrtaju tamo, svi jako solidarni, svi će preduzeti sve. Dan nakon toga govorimo o problemima koji se ne rešavaju. Vukovar 25 godina nakon reintegracije beleži konstantno ekonomsko zaostajanje, a s obzirom na iskustvo puno srećnije nećde biti ni Banija“, rekao je ovaj sociolog.

Ističe da se vrlo dobro može videti da je država ta koja koči i obnovu i razvoj tog dela Hrvatske upravo, kako je, naveo svojim nečinjenjem.

Poslanica u hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto premijeru je povodom obnove Banije uputila otvoreno pismo u kojem je rad vlade na tome nazvala sramotnim.

Ona je primetila da vlada ima 5,1 milijardu kuna na računu za obnovu a da je potrešno samo 0,85 odsto zašta, kako tumači, postoje samo dva razloga – ili potpuna nesposobnost, ili zlonamernost.

Pritom, kaže, ne isključuje mogućnost, kombinacije obeju ovih opcija.

Među iznetim zamerkama, Krišto je upitala premijera zašto je za koordinatora obnove postavio potpredsednika vlade iz reda srpskog naroda Borisa Miloševića za kojeg tvrdi da se kompromitovao u potpunosti, kako je navela, šetajući po Baniji „sa srpskim ultra-nacionalistima i negatorima genocida u Srebrenici Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović“.

„Građani Banije su potpuno iziritirani vašim ponašanjem i ponašanjem vašeg potpredsednika Miloševića, te mi u razgovorima očajno tvrde da imaju utisak da je vladin cilj da nesprovođenjem obnove, do kraja raseli ionako raseljenu Baniju“, napisala je, između ostalog, Krišto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.