U trendu

Šojgu: Izvoz žita iz UKR luka moguć za nekoliko dana

ISTANBUL – Izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka mogao bi da počne za nekoliko dana, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Danas imamo sve preduslove i sve odluke da u roku od nekoliko dana započnemo ovaj proces“, rekao je on, preneo je TAS S.

Šojgu je istakao značaj potpisivanja memoranduma između Rusije i Ujedinjenih nacija, kojim se predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Ruski ministar odbrane izjavio je da Moskva neće iskoristiti u sopstvenu korist deminiranje i otvaranje ukrajinskih luka iz sporazuma dogovorenog uz posredovanje UN za ponovno pokretanje vitalnog izvoza žitarica, preneo je ranije Rojters.

„Rusija je preuzela obaveze koje su jasno navedene u ovom dokumentu. Nećemo iskoristiti činjenicu da će luke biti očisćene i otvorene. Mi smo se obavezali na to“, rekao je Šojgu za državnu televiziju Rusija-24 nakon ceremonije potpisivanja u Istanbulu.

Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su ranije danas u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

Sporazumom će biti omogućeno da iz Ukrajine bude izvezeno oko 20 miliona tona žitarica.

Genealni sekretar UN Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekli su da će sporazum pomoći da se ublaži svetska prehrambena kriza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.