U trendu

Šojgu Libermanu: Izrael je odgovoran za obaranje aviona

MOSKVA – Rusije smatra da je Izrael u potpunosti odgovoran za obaranje ruskog izviđačkog aviona iznad Sredozemnog mora, preneo je ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu izraelskim kolegom Avigdoru Libermanu, javio je Rojters.

Izraelska vlada, za sada, nije komentarisala obaranje ruskog aviona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija izuzetno zabrinuta zbog obaranja ruskog aviona.

Peskov je rekao da se situacija trenutno ispituje, a da će kasnije tokom dana izneti nove informacije, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da je izviđački avion Iljušin „Il-20“ oboren sirijskom zemlja-vazduh raketom iznad Sredozemnog mora, javlja AP.

Agencija dodaje da spasioci traže olupinu, ali da ne očekuju da pronađu preživele.

Rusko Ministarstvo je saopštilo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namenjena izraelskim borbenim avionima „F-16“ koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Lakatija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni „gurnuli“ ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za „namernu provokaciju“.

Ministarstvo dodaje da je Izrael obavestio Rusiju o svojim aktivnostima u Lakatiji samo minut pre početka napada.

„Vidimo ove provokativne korake Izraelakao neprijateljske. Zbog neodgovornosti izraelske vojske, poginulo je 15 ruskih vojnika. Ovo je u potpunosti suprotno duhu rusko-izraelskog prijateljstva. Zadržavamo pravo da odgovorimio „milo za drago“, izjavio je portparol ruskog MO, general major Igor Konašenkov, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.