U trendu

Šokantno: Ubijali civile, klali zarobljenike, Tramp hoće da ih — pomiluje!

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je hitnu pripremu papirologije kako bi mogao da pomiluje nekoliko pripadnika američke vojske koji su optuženi za ratne zločine, prenosi Njujork tajms.

Među optuženima koje Tramp planira da pomiluje je navodno i zloglasni komandant mornaričkih foka Edvard Galager, koji je optužen za ubistvo nenaoružanih civila. On je optužen i da je nožem ubio ratnog zarobljenika u Iraku.

Njujork tajms piše da bi na spisku mogao da se nađe i bivši radnik privatne kompanije Blekvoter, koji je odgovoran za smrt desetina nenaoružanih Iračana 2007. godine. Tu je i Metju Golstejn, pripadnik Zelenih beretki koji je optužen za ubistvo nenaoružanih Avganistanaca 2010. godine. Na spisku su se našli i marinci snajperisti koji su optuženi da su urinirali po leševima Talibana.

Podsetimo, u šokantnom svedočenju u „Njujork tajmsu“ opisani su detalji zločina koje su pripadnici specijalnih snaga američke vojske počinili tokom operacija u Iraku. Za ove konkretne primere odgovoran je Edvard Galager, vođa voda „Alfa“ iz Tima 7 komandosa mornaričkih „Foka“.

Galager, poznat i pod nadimkom Blejd (Oštrica), pre objavljivanja ovog izveštaja važio je za „legendu“ među specijalcima, ali su njegovi saborci ubrzo nakon pristizanja u Irak mogli da se uvere u drugačiju istinu.

Galager ih je, recimo, terao da ispaljuju rakete na kuće bez ikakvog razloga, parkirali bi oklopna vozila na mostu na Tigru, pa bi nasumično pucali po čitavim naseljima… Galagerov posao bio je da planira i nadgleda misije, ali on je često sam uzimao snajper i pucao po svemu što se mrda. Često bi se hvalio koliko je ljudi tog dana pobio, uključujući i žene.

Snajperisti su istražiteljima rekli da je Galager jednom prilikom iz snajpera upucao devojčicu u šarenom hidžabu, koja je šetala pored reke s drugaricama. Ostali snajperisti su rekli da su kroz nišan gledali kako je druge devojčice odvlače dok se ona drži za stomak.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)